Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Про звернення депутатів Дубенської районної ради до аграріїв та керівників місцевих рад району

Дата: 27.04.2018 14:23
Кількість переглядів: 511

Фото без опису

У К Р А Ї Н А

ДУБЕНСЬКА РАЙОННА РАДА

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сьоме скликання

(Двадцять дев’ята сесія)

Р І Ш Е Н Н Я

від 18 квітня 2018 року

№ 533

 

Про звернення депутатів Дубенської районної ради до аграріїв та керівників місцевих рад району щодо дотримання законодавства про використання агрохімікатів

 

 

Згідно Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши звернення фракції ВО «Батьківщина», районна рада

в и р і ш и л а :

1. Схвалити  звернення депутатів Дубенської районної ради до аграріїв та керівників місцевих рад району щодо дотримання законодавства про використання агрохімікатів (додається).

2. Направити рішення і звернення до усіх аграрних підприємств і фермерів, які обробляють землі на території Дубенського району, місцевих рад базового рівня Дубенського району та оприлюднити рішення і звернення у засобах масової інформації.

Голова ради

О. КОЗАК

 

Звернення

депутатів Дубенської районної ради до аграріїв та керівників місцевих рад району щодо дотримання законодавства про використання агрохімікатів

Ми, депутати Дубенської районної ради, розуміємо бажання аграріїв отримати більші врожаї за рахунок використання агрохімікатів та, відповідно – збільшити свої прибутки. Проте наголошуємо на необхідності суворого дотримання вимог Закону України «Про пестициди і агрохімікати», згідно якого пріоритетом є збереження здоров’я людини і охорони навколишнього природного середовища.

У минулі роки в селах району часто траплялися випадки масової загибелі бджіл внаслідок використання засобів захисту рослин без своєчасного попередження про це бджолярів. Загибель бджіл завдає значної шкоди не лише пасічникам, а й власникам інших полів і садів, адже запилення сільгоспкультур бджолами дає відчутне збільшення врожаїв. 

Згідно зі статтею 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин під час цвітіння медоносних рослин, зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ, письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу. При цьому повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і термін дії токсичності препарату і вказівку щодо терміну ізолювання бджіл.

Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх у денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.

Юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону, дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння. Ці особи повинні дотримуватись вимог з профілактики отруєння бджіл пестицидами, які регулюються такими нормативними документами:

− Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (затверджені Постановою №1 Головного державного санітарного лікаря України від 03серпня 1998 року); 

− «Державними санітарними правилами авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» ДСП 382-96, затвердженими наказом МОЗ України від 18.12.96р. №382. 

− Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини « Про затвердження Інструкції щодо попередження і ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» від 30.01.2000р. № 9, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.02.2001р. за № 131/5322. 

− Наказом Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук № 184/82 від 20.09.2000 р. «Про затвердження нормативно- правових актів з питань розвитку бджільництва», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.10.2000 р. за № 736/4957.

Наголошуємо, що згідно зі статтею 38 ЗУ «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

Тому ми, депутати районної ради, наголошуємо на необхідності дотримання законодавства про порядок використання агрохімікатів.

Схвалено

рішенням районної ради

від 18 квітня 2018 року

№ 533


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь