Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

А як у них? Представник Мирогощанської ОТГ переймала польський досвід публічних консультацій

Дата: 17.12.2018 16:26
Кількість переглядів: 624

Процес децентралізації вимагає від представників органів місцевого самоврядування набуття нових знань. Зокрема, представники ОТГ мають нині потребу в підвищенні компетенцій щодо залучення громадян до ухвалення рішень. Правильна організація громадянської участі, його прозорість, законність та підзвітність дозволять врахувати думки різних верств громади та підвищити взаємну довіру. Зрозуміло, що запровадження нових ефективніших інструментів комунікації та ухвалення рішень буде ефективнішим, якщо брати до уваги досвід інших країн.

Аби більше дізнатися про публічні консультації, посадовці та активісти об’єднаних територіальних громад України взяли участь у навчальному візиті до Польщі, який організувала Програма Study Tours to Poland. Її адміністратором є Фонд «Лідери змін» за підтримки Польсько-американського фонду Свободи.

У навчальній поїздці взяли участь представники органів місцевого самоврядування та громадських організації Глибоцької ОТГ (Чернівецька область), Печеніжинської та Ланчинської ОТГ (Івано-Франківська область), Слобожанської та Солонянської ОГТ (Дніпропетровська), Чемеровецької ОТГ (Хмельницька), Чупахівської ОТГ (Сумська), Мирогощанської та Варазької ОТГ (Рівненська), Кочубеївської (Херсонська), Новопсковської (Луганська) та Широківської ОТГ (Запорізька область).

Учасники стажування побували у Фундації «Лабораторія досліджень та суспільних інновацій STOCZNIA», де дізналися багато нового про практики проведення публічних консультацій, про стан партисипації у Польщі та про найцікавіші тенденції й інструменти.

Про досвід, як стати «містком» між владою і громадою розповідала представниця «Сточні» Марія Ягацяк.

Пані Марія наголосила, що дуже важливим при ухваленні рішень в громаді є голос мешканців. І варто не лише залучати жителів громади до процесів ухвалення рішень, а й потім їм подякувати за участь, наприклад, надавши звіт про виконану роботу.

STOCZNIA вже понад 10 років успішно втілює проекти з партисипації та соціальні дослідження в Польщі. За словами представників організації, польський досвід діалогу влади і суспільства свідчить про традиції обов’язкової звітності органів влади про свою діяльність. Звітування та інформування громадян про поточну діяльність влади необхідні, незалежно від наявності запитів і звернень громадян.

Корисною також була інформація про постійні законодавчі зміни, на які мусять зважати активісти та організатори партисипативних практик, про пошук нових інструментів заохочення та взаємодії, а також про потребу подолання конфліктів у локальних середовищах.

Учасники навчального візитудетальніше дізналися про сім принципів консультацій. Ці 7 принципів - це частина Кодексу консультацій, напрацьованого соціальними експертами і представниками адміністрації під час семінару, організованого в 2012 році Конгресом Вольності в Інтернеті. Документ простою мовою описує найважливіші правила консультування і містить практичні поради щодо їх застосування.

Марися Ягацяк звернула увагу на те, що, проводячи публічні консультації, варто починати з простих речей. Завжди пам’ятати, навіщо запрошуємо мешканців; під час планування процесу завжди потрібно мати ціль;плануючи консультації, подбати, щоб атмосфера була дружньою і приємною; інформувати мешканців на всіх етапах.

Поділилися своїми знаннями про проведення публічних консультацій іпредставники Центру суспільної комунікації (Варшава), який є міською установою. Фахівці Центру розповіли, що не мешканці мають йти до влади, а влада має залучати мешканців до ухвалення рішень і дослухатися до думок кожного, аби це була спільна відповідальність. Звичайно, бувають виклики і бар’єри при проведенні публічних консультацій, але й це допомагає знайти нові ідеї.

«Публічні консультації – це, насамперед, діалог, а ціллю діалогу є збір найбільшої кількості думок. Це знаходження спільної думки», - наголосила представниця Центру Анна Бернат.

Також багато цікавого та корисного учасники поїздки дізналися від Мартини Богачек –  про бюджет участі, про діяльність Фонду «Освіта для демократії» для українських громад в Україні та Польщі.

Українці також зустрілися з представниками ґміни Воломін та двох різних ґмін, які мають однакову назву – Яблонна. Як виявилося, одна із цих ґмін співпрацює з Тетерівською громадою Житомирської області, реалізовуючи проект з розвитку підприємництва.

Почули багато інформації про досвід публічних консультацій та їх необхідність при ухваленні рішень. Дізналися про впровадження бюджету участі та проекти, пов'язані з просторовим плануванням, та побачили на власні очі реалізовані проекти.

Переймали досвід ґміни Адамув, в якій серед перших було створено сільський фонд, що накопичується за рахунок внесків мешканців громади, а потім ці кошти витрачаються на те, що вважають за необхідне влада і мешканці.Так, наприклад, влада і громада разом облаштували простір сільської бібліотека, в якій єі книги, і кава, і інтернет, і майстер-класи.

На цікавих та змістовних зустрічах учасники візиту щоразу переконувалися, що без залучення мешканців позитивні зміни не матимуть сенсу. Адже саме місцеві жителі мають допомогти владі вирішити, що варто зробити, щоб жити було комфортно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь