Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Державна служба України з питань праці повідомляє!

Дата: 28.01.2020 14:46
Кількість переглядів: 367

Трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються із укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

Зокрема, за порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (141 тисяча 690 гривень) у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час та  виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.першого січня 2020  року мінімальна заробітна плата становить 4723 грн. та у погодинному розмірі – 28,31 грн.)

Крім того, за порушення трудового законодавства, передбачених ст. 265 КЗпП, які повязані із новим розміром мінімальної зарплати, дещо більше. За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у таких розмірах:

10 мінімальних зарплат за кожного працівника, з 01.01.2020 р. це 47 230 грн за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за неоплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);

3 мінімальні зарплати, –  з 01.01.2020 р. це 14 169 грн  за такі види порушень:

  • порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць,
  • виплата їх не в повному обсязі.

10 мінімальних зарплат за кожного працівника, з 01.01.2020 р. це 47 230 грн  за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених Законами  «Про військовий обов’язок і військову службу»«Про альтернативну (невійськову) службу»«Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

1 мінімальна зарплата (з 01.01.2020 р. – 4 723 грн) за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище. 

А ще ця стаття передбачає штраф у розмірі 3-х мінімальних зарплат (з 01.01.2020 р. це 14 169 грн) за недопущення інспекторів з праці до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні. Якщо ж це була перевірка з питань виявлення неоформлених працівників або виплати зарплати «в конвертах», тобто без сплати податків, то штраф буде ще більшим, у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення ( з 01.01.2020 р. це 472 300 грн).



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь