Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Організація дистанційної роботи працівників у зв’язку з коронавірусом

Дата: 06.05.2020 09:30
Кількість переглядів: 1737

Щоб убезпечити своїх співробітників в умовах запровадженого в країні карантину, багато роботодавців переводять їх або замислюються про їх переведення на дистанційний (віддалений) режим роботи. Природно, зробити це можна, тільки якщо працівники можуть виконувати свої трудові обов’язки в домашніх умовах та їх присутність в офісі не обов’язкова. Якщо ж ідеться про вантажників, водіїв, слюсарів тощо, то відправити їх на дистанційну роботу не вийде. Таким категоріям працівників можна встановити простій або надати відпустку – щорічну, без збереження зарплати тощо

Перш за все, слід зазначити, що серед повноважень роботодавця є зміна істотних умов праці. Переведення працівників на надомну, дистанційну роботу – теж така зміна. Це накладає на таку модель організації трудових відносин певну особливість застосування.

На жаль, поняття «віддалена (дистанційна) робота» в законодавстві до цих пір не прописане. Є поняття «надомна робота», яке найбільш наближене до суті віддаленої (дистанційної) роботи. Робота надомників регулюється Кодексом законів про працю (далі – КЗпП) і Положенням про умови праці надомників, затвердженим постановою Державного комітету СРСР із праці та соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.81 р. № 275/17-99 (далі – Положення № 275). Зауважимо, що на сьогодні Положення № 275 діє в частині, що не суперечить Конституції та законам України.

У Положенні № 275 визначено, що надомниками є особи, які уклали трудовий договір про виконання роботи вдома з матеріалів і з використанням інструментів та механізмів, які надаються роботодавцем. Надомники є штатними працівниками підприємства. З ними може бути укладений строковий або безстроковий трудовий договір. Працювати вдома можуть, наприклад, програмісти, перекладачі, редактори, коректори.

Однак сучасне життя підкинуло більш неприємний привід для переводу на надомну працю – карантин через загрозу поширення епідемії.

Як відомо, зміна істотних умов праці не повинна спричиняти примусу до праці, про яку працівник не знав та не готувався. Адже у ч. 3 ст. 32 КЗпП передбачено, що на роботодавця покладено обов’язок попередити працівника щонайменше за 2 місяці про наступні зміни в організації виробництва і праці, а також про зміни істотних умов праці. Однак в разі надзвичайних обставин, як-от в період поширення коронавірусної хвороби, звісно, запасу такого часу немає. Потрібно діяти швидко і рішуче. Як же це зробити в рамках чинного законодавства?

Працівники можуть самостійно звернутися до роботодавця з проханням внести зміни до їх трудових договорів, а саме – про коригування їх умов праці. Для цього працівникам потрібно написати заяву з проханням перевести їх на надомну (дистанційну) працю на період оголошеного урядом карантину через коронавірус. У такому разі, при наявності добровільних заяв працівників, не діє вимога про двомісячний строк щодо попередження про зміни істотних умов праці. Тож роботодавець буде вправі одразу на підставі отриманих заяв від своїх підлеглих видати наказ на переведення їх на дистанційну роботу.

Водночас роботодавцю радимо врахувати, що не усіх працівників можна перевести на дистанційну роботу. Також відповідно до п. 12 Положення № 275 забороняється доручати надомникам виконання тих видів робіт, котрі створюють незручності для проживання сусідів.

Надомні працівники користуються тими самими правами й обов’язками, що й інші працівники. Вони мають право:

  • на виплату зарплати;
  • відпустку (щорічну, додаткову, без збереження зарплати);
  • оплату лікарняного;
  • дотримання гарантій при звільненні тощо.

Отже, процедура переведення працівника на віддалену роботу включає в себе наступні етапи:

Етап 1. Подання заяви про переведення на віддалену роботу.

Як уже було зазначено, підставою для переведення співробітника на віддалений режим роботи є його заява. У заяві необхідно зазначити, що робота здійснюватиметься поза офісом, і навести адресу місця проживання такого співробітника або іншу адресу, де виконуватиметься робота.

Етап 2. Оформлення наказу про переведення на віддалену роботу.

На підставі заяви роботодавець видає наказ про переведення співробітника на віддалену (дистанційну) роботу.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua .

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь