Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Робота за кордоном для українців: правила обережності, затребувані професії та зарплати

Дата: 30.07.2020 10:18
Кількість переглядів: 381

Назвати точну кількість українських громадян, які працюють за кордоном, ніхто не може. Існує досить приблизна статистика, а вона каже, що в 2019 році за кордоном на постійній основі працюють близько 3,5 мільйонів українців. Також є дані про те, що кількість заробітчан з України в зарубіжних країнах доходить до 7-9 мільйонів осіб. Що змушує наших співвітчизників шукати роботу в інших країнах, які небезпеки їх чекають там і як правильно знайти роботу за кордоном, щоб максимально виграти від цього?

Фото без опису

Причини працевлаштування за кордоном

Якраз питання про те, що змушує українців шукати роботу за кордоном, найпростіше. Українці їдуть на заробітки в інші країни, залишаючи домівку і сім’ю, не від хорошого життя. Рівень заробітку в Україні в порівнянні з найближчими європейськими країнами, дуже низький, в той час як середні ціни в українських магазинах знаходяться приблизно на тому ж рівні, що і в європейських країнах, а іноді і перевищують його.

Українці працюють у багатьох країнах, переважно в Росії, Польщі, Чехії, Німеччини, Італії, Іспанії, Болгарії, але також в Англії, Фінляндії, Франції, Туреччини, Швейцарії, в Америці і навіть в Австралії і Китаї. Агенції з найму пропонують вакансії в 70 країнах світу.

Щоб зупинити таку масштабну трудову міграцію, на думку аналітиків, потрібно підняти зарплати в Україні, як мінімум, у півтора рази. Причому доходи повинні бути прив’язані до курсу зарубіжних валют. Але і тоді процес повернення заробітчан на батьківщину буде не дуже швидкий. А поки цього не відбувається, українці є однією з націй, представники якої лідирують за кількістю гастарбайтерів в інших країнах.

Фото без опису

 

Які небезпеки чатують при роботі за кордоном

Робота за кордоном має не тільки переваги, а й ризики. Причому, опинившись в чужій країні, без знання мови і особливостей тієї чи іншої країни, достатньої суми грошей, без житла і багатьох прав громадянина, трудовий мігрант стає дуже вразливим перед шахраями, непередбаченими ситуаціями.

З чим Ви можете зіштовхнутися при працевлаштуванні за кордоном?

Одна з проблем, з якою зіштовхуються працюючі українці за кордоном – часто відсутність прямого контакту з роботодавцем. Між ними часто стоїть посередник, і навіть трудові договори укладаються з посередником і гроші за роботу приходять на рахунок посередника, а далі він розраховується з вами, як сам забажає і віддає вам ту суму, за яку ви погодилися працювати, хоча по факту може виявитися, що за вашу роботу роботодавець заплатив більше.

Щоб убезпечити себе в такій ситуації, вибирайте підприємства, які готові безпосередньо з вами укласти договір. Для цього ви повинні бути легалізовані в країні, а так як це далеко не завжди реально зробити, доводиться мати справу з посередниками. В такому випадку вам потрібно вибирати тільки перевірені агентства з працевлаштування, дізнатися відгуки про посередника, укласти з ним офіційний договір на послуги, з’ясувати всі нюанси вашого виїзду і оформлення на роботу:

  • Який тип візи вам відкривають, для легалізації за кордоном потрібна робоча віза.
  • За чий рахунок оплачується харчування, проживання, проїзд – роботодавця або за ваш.
  • Хто платить за медичну страховку.

 

Основні правила безпеки при працевлаштуванні за кордоном:

  • Перш за все, будьте обережні за умови передоплати за послуги посередників, рекрутингових агентств. Посередницька компанія, агентство з працевлаштування зберігає вплив на клієнта до повного його працевлаштування, тому немає необхідності брати передоплату ще в Україні.
  • Проїзд в країну призначення манівцями. Наприклад, потрібно виїхати до Німеччини, але чомусь потрібно їхати через Туреччину.
  • Вам пропонують якісь сумнівні операції з офіційними документами.
  • Перед виїздом залиште рідним всю інформацію про хід вашого працевлаштування, адреси, контакти зустрічаючих вас осіб. Тримайте постійний зв’язок з будинком, повідомляйте про кожну зміну свого маршруту.
  • Приїхавши в країну призначення, не віддавайте нікому свої документи навіть під приводом оформлення документів. Давайте копії, а оригінал надавайте всюди, де потрібно, самі.
  • Приїхавши в іншу країну, зареєструйтесь в українському посольстві або консульстві, візьміть телефони цих структур. Фото без опису

Як правильно виїхати на роботу за кордон

Якщо вже ви наважуєтеся поїхати на роботу за кордон, зробіть все правильно, щоб мінімізувати негативні наслідки і небезпеки.

Перше, що потрібно зробити потенційному заробітчанину – оформити біометричний паспорт.

Далі – пошук роботи потрібно починати з вибору країни, в якій ви хотіли б працювати. Вивчіть відгуки тих, хто працює за кордоном, оцініть рівень заробітку в тій чи іншій країні, лояльність до громадян України. У деяких країнах, особливо ісламських, потрібно знання особливостей поведінки, щоб не викликати агресію з боку аборигенів. Найбільш прихильні до українців в Чехії, Болгарії, Німеччині, Канаді. Найважче отримати роботу в Швеції, Австралії, Франції, Швейцарії. У Польщі зареєстровані чимало випадків нападів на українців, тому в цій країні потрібно поводитися обережно.

Вивчіть хоча б мінімально мову тієї країни, в якій ви будете працювати. Завчіть кілька фраз, які зможуть виручити вас різних ситуаціях.

Дуже важливо отримати дозвіл на роботу в тій чи іншій країні, це спростить і ваше працевлаштування, і в цілому перебування. Легальна робота дає вам масу переваг – і вище зарплату, і медичне обслуговування, і просто спокій. У дозволі на роботу повинна бути конкретна вакансія, яку ви будете займати. Перевірте дозвіл, яке вам оформляє посередницька компанія, воно може виявитися фальшивим або недійсним.

Фото без опису

 

Основна робота українських заробітчан

Перш за все, за кордоном попит на різноробочих і фахівців в різних галузях економіки: на заводах, фермах, в будівництві, в сфері послуг (догляд за старими та хворими, клінінг (прибирання), робота по дому, масажист). Затребувані такі професії, як водій, будівельник, завжди знайдеться робота для сімейних пар в приватних господарствах, є сезонна робота для студентів на зборі врожаю. Особливо цінуються українські IT-фахівці.

Жінок-українок агенції з працевлаштування запрошують за контрактом доглядальницями для роботи в Ізраїлі, Швейцарії. Канада охоче видає робочі візи тим, хто може попрацювати в сільському господарстві. Німеччина, втім, і вся Європа, пропонує вакансії для чоловіків на робочі спеціальності – токаря, слюсаря, електрика. Дівчата знаходять роботу на заводах з виробництва харчових продуктів, затребувані також швачки.

 

Рівень заробітної плати в різних країнах

Високі зарплати платять в розвинених країнах Західної Європи, США, Канаді. Рівень зарплати залежить від професії, кваліфікації, легальності вашого працевлаштування. Як правило, іноземцям платять менше, ніж громадянам країни, іноді вдвічі менше.

Найвищі зарплати українцям пропонують в Ізраїлі, Швеції, Німеччини. Найнижчі – у Польщі, Болгарії, Угорщині. Середня зарплата для заробітчан за кордоном складає 32 тисячі гривень, в Україні – 10 тисяч. Причому, є така закономірність – якщо ваша зарплата в Україні вища за середню по країні, то істотного підвищення своїх доходів при роботі за кордоном ви не отримаєте.

Також потрібно звертати увагу на витрати, які ви понесете за харчування, житло, транспорт. Чи не вийде так, що ви будете працювати «за їжу». Втім, цього, швидше за все, при роботі в високорозвинених країнах не станеться, ви зможете заощадити і відправити додому значні суми. Наприклад, в Україні середньостатистичний громадянин після оплати всіх обов’язкових витрат може заощадити 2500 гривень, а в Польщі – 15500 гривень, в Німеччині – 39500 гривень, в Ізраїлі – 45 тисяч гривень.

Телефонуйте на Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527. Усі дзвінки з мобільних телефонів безкоштовні й анонімні.

 

Дотримуйтесь правил безпеки при працевлаштуванні в Україні та за кордоном!

Перевіряйте законність діяльності посередників та працедавця, уважно читайте трудову угоду та обов’язково залишайте детальну інформацію родичам та знайомим.

Додаткова інформація -   http://www.527.org.ua/       https://stoptrafficking.org/uk

                           Фейсбук:   @work.safe.ua

У м. Рівне додаткову інформацію, супровід та підтримку осіб, які постраждали від торгівлі людьми, надає ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка», телефон контактної особи: 097 549 57 30

Департамент соціального захисту населення Рівненської ОДА – 26-08-68

                                                #ПРАЦЮЙ БЕЗПЕЧНО! 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь