Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Правила проведення реконструкції, перепланування житлових приміщень. Роз'яснює Дубенське бюро правової допомоги.

Дата: 18.08.2020 14:39
Кількість переглядів: 414

Досить багато власників нерухомості зустрічаються з питаннями поліпшення наявної нерухомості шляхом зміни планування чи реконструкції приміщення, будинку. Будь-яка реконструкція або зміна плану має на увазі втручання в проект будівлі. Відсутність дозволу на перепланування квартири, дозволу на реконструкцію будівлі, тягне масу проблем – від санкцій з боку контролюючих служб до складнощів під час продажу такої нерухомості в майбутньому.

Найчастіше власники нерухомості починають ремонтні роботи без отримання дозволів на їх проведення, з намірами узаконити реконструкцію квартири, перепланування квартири, реконструкцію будинку пізніше. Такий підхід вкрай неправильний, тому як власник нерухомості позбавляє себе права розпоряджатися своїм майном в повному обсязі. Адже нерухомість, в якій проведено зміни без отримання дозволів відповідних інстанцій, технічна характеристика яких відрізняється від фактичного стану і опису в технічному паспорті, не можуть бути ні предметом договору застави, ні купівлі-продажу, дарування, тощо.

Чинне законодавство України не забороняє власникам нерухомості проводити реконструкцію будинку, перепланування квартири. Але при цьому необхідно дотримуватися встановлених вимог і правил. Внаслідок перепланування квартири, будинку змінюється житлова та нежитлова площа без змін капітальних стін. Реконструкція відрізняється від перепланування тим, що передбачає часткове або повне знесення стін, зміни розмірів віконних або дверних прорізів, об'єднання балконів з житловими площами, будівництво окремих виходів на вулицю. Оскільки при втручанні в капітальні споруди існує ризик аварій, законодавством передбачається спеціальна процедура узгодження таких робіт. Оскільки в панельних будинках всі стіни є капітальними, відповідно обов'язковим є отримання документів на дозвіл проведення будівельних робіт, в тому числі потрібно узаконити балкон.

Власники нерухомості в прагненні поліпшити свої житлові умови часто допускають руйнування несучих стін, переносять стояки, можуть перекрити канали для вентиляції. Нажаль, на подібні процеси можна вплинути тільки при настанні негативних наслідків. Відносно квартир в будинках первинного ринку нерухомості (так званих новобудовах), ситуація дещо краща – квартири пропонуються покупцям без внутрішніх перегородок, і всі питання з перепланування обговорюються з будівельною компанією на етапі до введення в експлуатацію.

Беручи до уваги досить складний процес отримання дозволу на реконструкцію (перепланування), правильним рішенням буде звернення до юриста з нерухомості для отримання консультації до початку здійснення ремонту. Для того, щоб узаконити перепланування квартири, реконструкцію будинку, необхідно пройти наступні етапи узгодження (є загальними для всіх видів нерухомості):

1. Провести технічне обстеження будівлі з метою визначення чи можливо провести реконструкцію з точки зору безпеки.

2. Підготовка проектної документації відповідно до вимог законодавства.

3. Проведення комплексної експертизи проекту – цей висновок обов'язково при реконструкції, зокрема, житла в багатоквартирних будинках.

4. Укладання договорів на проведення авторського нагляду, технічного нагляду, на виконання будівельних робіт. Необхідно врахувати, що до роботи допускаються організації, які мають спеціальні ліцензії на здійснення діяльності.

5. Направлення заяви до Державної архітектурно-будівельної інспекції, до якої необхідно додати висновок експертизи, проект, договір. Але подача документів ще не дає права приступити до виконання робіт – це можливо тільки після отримання дозволу.

6. Отримання технічного паспорта після закінчення робіт з перепланування або реконструкції.

7. Направлення заяви про введення в експлуатацію в Державну архітектурно-будівельну інспекцію, отримання рішення про введення в експлуатацію.

8. Заключний етап – реєстрація права власності, для якої необхідно звернутися до державного реєстратора або нотаріуса.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь