Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Щодо спадкування земельної ділянки (паю). Роз'яснює Дубенське бюро правової допомоги.

Дата: 02.09.2020 08:51
Кількість переглядів: 437

Згідно зі статтею 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Як відомо, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Якщо спадкодавець, склав заповіт, особи зазначені в ньому, успадковують майно і права, визначені спадкодавцем в заповіті.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі якщо заповіт не охоплює всі спадок, спадкування здійснюється за законом відповідно до встановленої Цивільним кодексом України черговістю.

Відповідно до статті 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням його цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут). До складу спадщини також входить право на земельний пай.

Земельний пай – це умовна частка землі, визначена в результаті поділу земель, переданих у колективну власність, серед членів сільськогосподарського підприємства, закріплена за конкретною особою. Право на земельний пай засвідчується сертифікатом.

Успадкування земельного паю здійснюється на загальних підставах.

Однак, виникають ситуації, коли спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не оформив сертифіката, був помилково не включено або безпідставно виключений зі списку, прикладеного до державного акта на право колективної власності на землю відповідного колективного сільськогосподарського підприємства. У таких випадках, право спадкоємців на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Як оформити спадщину на земельну ділянку

Перш за все, необхідно подати в шестимісячний термін, заяву про його прийняття. Це правило повною мірою стосується і оформлення землі у спадок.

Така заява подається особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини, державному чи приватному, вибір за Вами. Місцем відкриття спадщини вважається останнє місце проживання померлого.

Якщо таке місце проживання невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини.

Важливо, в разі неприйняття спадщини в межах певного терміну спадкоємці вважаються такими, які не прийняли його. Відновити даний термін можливо, але або з письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, або через суд, якщо останній визнає причини пропуску строку поважними.

Однак, варто зазначити, якщо спадкоємець проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, він вважається таким, що прийняв спадщину, в незалежності від того подав він нотаріусу заяву чи ні. Такий спадкоємець має право відмовитися від спадщини, подавши нотаріусу відповідну заяву. Термін на подачу такого заяву встановлений в 6 місяців.

Необхідні документи для оформлення спадщини на земельну ділянку:

• документ, що засвідчує право власності спадкодавця на земельну ділянку (наприклад, державний акт на землю або виписка з Державного реєстру прав на нерухоме майно) і / або пай (сертифікат на право на земельну частку (пай) єдиного зразка);

• свідоцтво про смерть спадкодавця;

• паспорт спадкоємця і його ідентифікаційний код;

• заповіт або документи, які є доказом родинних відносин із спадкодавцем.

• документи, що підтверджують місце відкриття спадщини. Наприклад, таким документом може бути довідка про реєстрацію місця проживання або місця перебування. На сьогоднішній день отримання такої довідки є адміністративною послугою, більш того, безоплатною.

Якщо всі документи є в наявності, нотаріус зобов’язаний видати спадкоємцям свідоцтво про право на спадщину.

Закон України «Про порядок виділу в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельної частки (паїв)» встановив, що право на пай також може засвідчувати свідоцтво про право на спадщину.

Відзначимо, що реєстрація права власності на земельну ділянку у спадок можлива тільки якщо земельний пай виділений в натурі і йому присвоєно кадастровий номер.

На сьогодні реєстрація прав власності являє собою внесення цих до Державного реєстру речових прав. І тому необхідно звернутися до місцевого Центру надання адміністративних послуг або до нотаріуса.

Важливо!

У разі, якщо до 01.01.2025 р. власник невитребуваної земельної частки (паю) або особа, яка отримала земельний пай у спадок не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від отримання земельної ділянки. Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку ніхто не отримав документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Підсумовуючи зазначимо, спадкування земельного паю здійснюється в загальному порядку, але важливо не тільки вступити в спадок на землю, а й домогтися виділення земельної ділянки в натурі.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь