Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

ТОЙ, ХТО ПЕРЕБОРОВ ЧАС...

Дата: 08.10.2017 21:31
Кількість переглядів: 503

Той, хто переборов час…
Вінок чорнобривців вінчає високе чоло,
Так солодко пахнуть осінні зарошені квіти!
Горта сторінки вікової історії вітер
І згадує хлопчика древнє і мирне село.
Л. Пшенична
Сьогодні, 6 жовтня, Мирогоща вшановувала пам'ять славного земляка, поета та прозаїка Валер’яна Львовича Поліщука – надто яскраву індивідуальність, що мала багато національних «гріхів», надто багато поглядів, що не збігалися з позицією партії. Цвіт України, що опав у ці осінні дні, - це 1111 жертв режиму, які були знищені на честь 20-річчя жовтневої революції. Серед них – Валер’ян Поліщук. Йому відтяли крила на злеті, але самого не зламали. «Розстріляне відродження», - так сьогодні називають ту епоху.
Учні Мирогощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів з нагоди 120-ї річниці від дня народження В. Поліщука провели годину світлої пам’яті «Коли жити – гордо жити!», музейний урок «Недоспівана пісня Валер’яна Поліщука», на які запросили людей, що досліджували долю поета-земляка, Л. Пшеничну, Г. Корнелюк. Перегорнувши гіркі сторінки долі, перечитавши листи рідних, діти розповіли про ті неповторні роки митця, проведені в Мирогощі під час навчання у двокласній школі. Терпкий запах чорнобривців, гіркий смак калини школярі вплели у вінок, який положили до меморіальної дошки.
«Хвилююча зустріч! Щира розмова про поета, якому судилося прожити високе життя, зробити свідомий вибір, загинути, але перебороти час. Вірші, пісні, роздуми, нетрадиційний підхід до болючої теми, зацікавлені очі дітей, музейний урок людяності,» - так відгукнулася про зустріч зі школярами Любов Пшенична. Добре, коли суспільство розуміє значимість таких подій, які можна назвати «освітою серця». 
Такі люди, як Валер’ян Поліщук, своїми творами вчать нас самостійно мислити, жити, не коритися, а головне, - вчать мистецтву
 залишатися людиною за будь-яких обставин.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь